Moderná stomatológia
a inovatívne prístupy

Mikroflóra ústnej dutiny a vznik zubného kazu

V priebehu života sa mikroflóra dutiny ústnej mení. Ústa novorodenca sú sterilné, ale v priebehu niekoľkých hodín sa v nej začnú usídľovať ústne mikroorganizmy matky – hlavne Streptococcus salivarius, Streptococcus mitis a Streptococcus oralis. V priebehu prerezávania prvých mliečnych zúbkov sa mikroflóra úst dieťaťa opäť začína meniť a pribúdajú ďalšie druhy mikroorganizmov a to hlavne Streptococcus mutans, Streptococcus sanguinis a napokon v puberte sa v ústnej dutine začínajú usídľovať anaeróbne baktérie. Zubný kaz je najčastejším civilizačným ochorením, ktoré začína ako deminerelizácia zubného tkaniva kyselinami, ktoré sú produkované mikroorganizmami pri metabolizácií sacharidov z potravy.

Vonkajšie faktory

Medzi vonkajšie faktory, ktoré ovplyvňujú mikroflóru ústnej dutiny je na prvom mieste prijem sacharidovej stravy hlavne sacharózy, ktorá je hlavným zdrojom živín mikroorganizmov v ústnej dutine. Prijaté sacharidy v strave slúžia ako zásoba živín pre mikroorganizmy a ich nerozpustná lepkavá zložka sa podieľa na adhézii baktérií na zubnú sklovinu a na tvorbe zubného plaku.  Mikroorganizmy štiepia tieto prijaté sacharidy na organické kyseliny. V dôsledku tvorby organických kyselín pH v ústach rýchlo klesá a pri poklese pod hodnoty 5,5 pH sa zubná sklovina začína demineralizovať a stáva sa náchylnejšia na vznik zubného kazu. Na druhej strane mliečne výrobky a hlavne v nich obsiahnutá zložka kazeín majú schopnosť zvyšovať pH v ústach a zosilňovať a remineralizovať sklovinu.

Zubný kaz

Zubný kaz je multifaktorálne ochorenie a hlavný vplyv na jeho vzniku má strava, mikroorganizmy, zubný plak a dentálna hygiena. Dôležité je obmedzovať sacharidovú stravu a hlavne jej frekvenciu konzumácie. Neustálou konzumáciou v pravidelných a častých intervaloch hoc aj malého množstva cukru pH v ústach klesá, zubná sklovina je neustále naleptávaná a demineralizovaná a tým náchylnejšia na vznik zubného kazu. Pravidelná dentálna hygiena, správna  technika čistenia ústnej dutiny,  dôsledné odstraňovanie zubného povlaku, zvyškov jedla a obmedzenie pravidelnej konzumácie sacharidovej stravy patrí k hlavnej prevencii zubného kazu.